Direktlänk till inlägg 30 september 2008

Tillbaka i onkologvärlden

Av Ingela - 30 september 2008 16:48

I morse var det bara för mycket trafik. Det tog nästan två timmar att ta sig till KS och då var jag vid Danderyd på 45 minuter... Nu var jag inte särskilt stressad eftersom jag alltid brukar få vänta minst en halvtimme. Men inte då. När jag kom uppspringande två minuter i halv med andan i halsen (jag hatar ändå att komma försent) stod naturligtvis professorn där och väntade på mig. Och han var ungefär lika förvånad över att han för en gångs skull till och med var ute före utsatt tid.


Det kändes skönt att vara i händerna på onkologerna och min egen läkare igen. Dels fick jag bekräftat att det var helt rätt bedömning att säga nej till direktrekonstruktionen. Han såg till och med nästan lite skuldmedveten ut över att ingen hade pratat med mig om det i förväg. Dessutom fick vi reda ut vad som gäller med strålningen. Det var kirurgen som inte kunde tyda onkologspråket. Visst ska jag strålas över hela området. Så det var som jag trodde där också. Jag får väl använda alla dessa tillägnade kunskaper till att bli onkolog i nästa liv, eller så..


Vi gick igenom patologsvaret och Harald var faktiskt så tlltufsad av gifterna att det inte gick att klassificera honom. Det var positivt. Dom fyra smittade lymfkörtlarna är naturligtvis mindre positiva men behandlingen är ju som sagt inte slut än. Det fanns ett krux med tamoxifenet och det är att man helst inte ska ha blodpropp i familjen om man ska äta det. Efter lite funderande bestämde vi att först och främst ta reda på om jag är i klimakteriet "på riktigt" eller inte. Är jag inte det, får jag vara med i en studie och då kan det bli andra medel. Eller om det nu är aktuellt över huvud taget. Givetvis har jag kollat upp studien på nätet, annars vore det väl inte likt mig... Det står där att lokalt avancerad bc är ett exklusionskriterium. Nåja, det visar sig.


Jag fick också med mig professorns alldeles egna tips för att öka rörligheten i armen; fönsterputsning:) Om han bara visste hur väl det behövs här hemma... Fast idén är inte helt fel. Jag har (naturligtvis) forskat lite på nätet runt sjukgymnastövningarna också eftersom jag är lite skeptisk till stretchövningar i allmänhet och ouppvärmda stretchövningar i synnerhet. Det visade sig att det är väldigt olika rekommendationer i olika landsting och förmodligen olika från sjukhus tll sjukhus också. Med andra ord ett tydligt tecken på att ingen egentligen vet vad som fungerar bäst. Just nu kör jag en mix mellan gamla uppvärmnings- och tänjövningar från danstiden, dom stretchövningar jag fick på KS (fast stående) och lite andra övningar jag har plockat från andra landsting. Rörligheten blir i alla fall bättre och bättre och det är det viktigaste för mig.


Slutligen lovade han att skriva en remiss om borttagning av port-a-cathen. Tyvärr är det bara att ställa in sig på en lång väntetid. Det är ingen prioriterad åtgärd men man kan väl få hoppas på ett litet mirakel. Just nu sitter den bara i vägen, framför allt med tanke på att jag numera är tvungen att sova på vänstersidan. Dessutom måste jag med regelbundna mellanrum gå och spola igenom den så länge den sitter där och jag tycker faktiskt att jag har nog med besök i sjukvården ändå...


Ute hos sköterskan fick jag veta att jag fått en tid för datortomografi inför strålningen på tisdag. Jag fick också ett direkttelefonnummer, så jag kunde kolla upp om det fanns några mer planer. Det gjorde det. Den 20 oktober ska jag in för simulering och den 21:a drar vi igång. Och fem veckor senare är det avklarat. Så någon färdigstrålad födelsedag blir det inte men det bestämde jag ju redan igår att det var OK. Jag har bett om att få tidiga morgontider, så det blir enklare att pussla med jobbet och det ska nog kunna fungera.


Och naturligtvis fick jag avsluta hela besöket med att gå ner på labbet och lämna tre rör med blod. Hurra! Men jag ska inte klaga. Det är ju drygt fyra veckor sen sist och det gick ändå smärtfritt, även om jag naturligtvis begåvades med ett rejält blåmärke.


Nu har jag också bokat tid för utprovning av bröstprotes. Man får två stycken under första året, så jag funderar på om jag ska ta en att ha i BH-n och en som man kan klistra fast på kroppen. Eller om jag ska vänta med den senare, kanske. Jag lär ju ändå inte kunna använda den under strålningsperioden. Å andra sidan ska jag ju undvika att ha BH också, så det är väl bra med det. Jag får nog shoppa på mig ett större förråd av bylsiga tröjor, som det verkar.


Som avslutning på dagens inlägg, så vill jag bara förtydliga mig lite: Det stör absolut inte mig att andra klagar på att håret växer för fort. Bara jag får gnälla lite, lite, lite ibland över att mitt inte gör det alls! Jag kan ju åtminstone trösta mig med att jag inte behöver ta mig tid att gå till frisören. Eller hur. Och dessutom är det billigt att vara flintis. Inga frisörkostnader och det går åt väldigt lite schampo. Så - inget ont som inte har något gott med sig. Kom ihåg det!

 
ANNONS
 
Kicki & tjejorna

Kicki & tjejorna

1 oktober 2008 18:56

Jaaa aaa du Ingela. Tänk om världens befolkning kunde åtminstone var hälften så positiv som du e.....tänk va mkt lättare allt skulle vara!!!
jag nominerar dig....(läs i min blogg)....för att du dagligen lever me C-ordet in på dig och ändå orkar.....
För att du orkar dela med dig och för att du e du..... Du är värd all uppmuntran du kan få, oavsett om du e flintis eller inte...
många många kramar Kicki

http://www.rickebyhundhotell.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ingela - 8 december 2014 18:21

In i det sista var det lite oklart om jag skulle ta något blodprov eller inte. Jag fick ju det som muntlig information av en av sköterskorna i ett telefonsamtal men det stod ingenting i brevet från senaste onken. Så jag tog helt enkelt och gick bort ...

Av Ingela - 17 oktober 2014 17:22

Alla kan inte vara bäst på allt. Min senaste onk är verkligen inte bäst på att vara pedagogisk. Jag hamnade ju hos honom efter den senaste bentethetsmetningen när min benskörhet konstaterades. Benskörheten har med stor sannolikhet orsakats av dom ful...

Av Ingela - 8 september 2014 18:34


För precis sex år sen låg jag på KS uppvak och var väldigt hungrig. Inte förstod jag att alla frågor om jag var kissnödig, skulle ha besvarats med ja. I alla fall om jag hade velat hinna tillbaka till rummet i tid för middagen. Så kan det gå. Jag fic...

Av Ingela - 14 augusti 2014 18:01

Det är länge sen det senaste inlägget. Det har inte hänt så mycket med behandlingar eller biverkningar. Däremot har det hänt så mycket mer i det där andra livet. Vi har avverkat en valrörelse. Som i och för sig gav en del effekter efter att ha turner...

Av Ingela - 10 april 2014 19:34

I går var det dags. Klockan 11.00 trodde jag. Det var det som stod i min kalender. 09.30 trodde vårdcentralen. Det var det som stod i min bokning. Jag var helt övertygad om att det är jag som glömt att ställa in rätt tid och accepterade med glädje at...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< September 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ bc-busan med Blogkeen
Följ bc-busan med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se