Direktlänk till inlägg 1 november 2011

Svaret från Läkemedelsverket

Av Ingela - 1 november 2011 20:19

Om det är något jag tycker är lite enerverande, så är det när jag får svar som jag faktiskt kan läsa mig till alldeles på egen hand. Som idag, när jag äntligen fick ett svar från Läkemedelsverket:


"Hej!
Via denna länk finns information om vilka kriterier som bedömningen av utbytbarhet baseras på: http://www.lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Att-kopa-lakemedel/Utbytbara-lakemedel/


Som framgår av texten tar man i regel inte hänsyn till vilka färgämnen läkemedlen eventuellt innehåller. Konstaterad allergi mot något innehållsämne i något av de utbytbara preparaten är dock ett giltigt skäl för läkaren att motsätta sig utbyte.
Vänliga hälsningar

xx "(jag lämnar inte ut namn i onödan)


Om jag nu tyckte att denna information var tillfredställande, hade jag väl inte behövt skriva något mail alls? Nu gjorde jag ändå ett försök att ännu en gång förklara vad jag är ute efter. Döm själva om det går att förstå eller inte:

"Tack för ditt svar, även om jag i och för sig redan hade läst mig till det på er hemsida. Dessvärre löser det inte problemet och framför allt inte när man är mitt i ett recept. Onkologen som har skrivit ut receptet har väl knappast tid att sitta och studera när andra utbytesmediciner släpps och vad de faktiskt innehåller. Någon tid att sitta och gå igenom alla patienter och informera om den här typen av förändringar, har de definitivt inte. Jag antar att de utgår från att er bedömning om att medicinen är likvärdig är riktig. Så gör naturligtvis också farmaceuten, som ju enbart tittar på om onkologen har kryssat i om det inte är acceptabelt med en utbytesmedicin. Är det inte ikryssat, utgår naturligtvis farmaceuten från att onkologen har full kontroll.

Detta innebär att hela ansvaret för att inte råka ut för en allergisk reaktion, i värsta fall riktigt allvarlig, faller på oss som patienter. Och nu börjar vi verkligen hamna i någon sorts moment 22-situation. Jag vet nämligen att många patienter litar såväl på er som på farmaceuten och onkologen, och inte ens läser innehållsförteckning eller bipacksedeln på den nya medicinen (eller ens på ursprungsmedicinen). Eftersom den ju är bedömd som helt likvärdig. Är det då någon som faktiskt är allergisk mot tartrazin, kan det ju få allvarliga följder. Särskilt om man följer rekommendationen att ta tabletten på kvällstid innan sänggående, för att undvika de värsta övriga biverkningarna. Jag har ingen konstaterad allergi mot just E 102 men väl ett antal andra allergier. Med tanke på vad min kropp utsatts för i och med extrema kortisondoser och cellgifter, och för all del aromatashämmaren i sig, har jag faktiskt ingen lust att chansa.

Nu löste sig problemet för min del. Det visade sig att jag hade uttag kvar på mitt recept och kunde på egen bekostnad hämta ut det medel, Letrozole Sandoz, som nästan var identiskt i innehållsförteckningen jämfört med Femar. Ironiskt nog var det bara 15 kronor dyrare än Letrozol Teva. Jag motsätter mig som sagt inte utbyte i sig, utan att man godkänner ett läkemedel som innehåller ett färgämne som med bara några få undantag är förbjudet i Sverige. Med tanke på att samhället ändå spar in cirka 3 500 kronor på att inte behöva ge oss Femar, känns det aningen dumsnålt."


Och eftersom jag ändå var i farten, passade jag på att skriva några rader om att det faktiskt inte alls verkar särskilt ovanligt att läkemedel med samma verksamma beståndsdelar ger olika effekt, exempelvis beroende på bindemedel. Och att det inte riktigt verkar som att mer än några få är beredda att lyssna på dom beskrivningar som ändå finns om detta. Tagna direkt ur verkligheten. Och när jag nu hade kommit så långt, la jag till en slutkläm om alla biverkningar som aldrig rapporteras in. Dels för att onkologerna aldrig har tid att lyssna på oss patienter fullt ut men också för att en del av våra biverkningar viftas bort som besvär hos enskilda individer. Det är i alla fall en känsla jag har. Jag har ju som "hobby" att samla på väldigt ovanliga biverkningar men hittills har jag faktiskt inte haft en enda som jag har varit helt ensam om bland cancertjejerna. Det ska bli intressant att se om jag får något mer svar...


För övrigt kan jag konstatera att dom nog faktiskt trollade lite på apoteket. När jag kom hem efter att ha hämtat ut mina nya fulgula (dom här var faktiskt nästan exakt lika fulgula som originalen. Det enda som skilde var storleken) såg jag på kvittot att uttaget var inom högkostnadsskyddet. Det blir självklart en stjärna i himlen till den kloka farmaceuten som jag till slut fick kontakt med.


Och en ännu större stjärna till alla er 936 som kikade in i min blogg under oktober månad. Ni är alltid lika välkomna igen!


 
ANNONS
 
Ingen bild

Lise-Lotte

2 november 2011 01:39

Så utsökt välformulerat! Heja dig! Du borde göra om det där brevet till en debattartikel!
Kram!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ingela - 8 december 2014 18:21

In i det sista var det lite oklart om jag skulle ta något blodprov eller inte. Jag fick ju det som muntlig information av en av sköterskorna i ett telefonsamtal men det stod ingenting i brevet från senaste onken. Så jag tog helt enkelt och gick bort ...

Av Ingela - 17 oktober 2014 17:22

Alla kan inte vara bäst på allt. Min senaste onk är verkligen inte bäst på att vara pedagogisk. Jag hamnade ju hos honom efter den senaste bentethetsmetningen när min benskörhet konstaterades. Benskörheten har med stor sannolikhet orsakats av dom ful...

Av Ingela - 8 september 2014 18:34


För precis sex år sen låg jag på KS uppvak och var väldigt hungrig. Inte förstod jag att alla frågor om jag var kissnödig, skulle ha besvarats med ja. I alla fall om jag hade velat hinna tillbaka till rummet i tid för middagen. Så kan det gå. Jag fic...

Av Ingela - 14 augusti 2014 18:01

Det är länge sen det senaste inlägget. Det har inte hänt så mycket med behandlingar eller biverkningar. Däremot har det hänt så mycket mer i det där andra livet. Vi har avverkat en valrörelse. Som i och för sig gav en del effekter efter att ha turner...

Av Ingela - 10 april 2014 19:34

I går var det dags. Klockan 11.00 trodde jag. Det var det som stod i min kalender. 09.30 trodde vårdcentralen. Det var det som stod i min bokning. Jag var helt övertygad om att det är jag som glömt att ställa in rätt tid och accepterade med glädje at...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ bc-busan med Blogkeen
Följ bc-busan med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se