Direktlänk till inlägg 1 december 2012

Fulgula biverkningar - och andra

Av Ingela - 1 december 2012 13:32

I morse insåg jag att jag bara hade ett enda litet fulgulepiller kvar. Mycket jobb, ett par ryggskott och lite tankspriddhet i största allmänhet får väl förklara varför jag inte har varit förutseende nog att hämta ut en ny omgång. Det har faktiskt inte hänt förut. Vilket fick mig att fundera lite. Jag har ju varit så himla noga med att få utbytespiller som är så lika mina ursprungliga fulgula som möjligt. Möjligheten att få tag på precis det märke jag vill ha på en lördag, var onekligen kraftigt begränsad. Jag har varit så rädd för att få nya biverkningar att jag inte riktigt ens har tänkt tanken att det skulle kunna gå att bli av med en och annan. Kanske är det helt enkelt dags att testa någon av dom andra fulgula pillren. Just nu har jag haft några veckor med värre värk än nånsin och jag mår fruktansvärt illa ett par timmar efter att jag tagit mina fulgula. Varje morgon. Så jag utnämnde mig själv till försökskanin och gick och hämtade ut en annan sort i dag. Dock en sort utan tartrazin (det där ondskefulla färgämnet, alltså). Nån måtta får det ju vara...


Apropå biverkningar, så är jag rätt irriterad än en gång på "Fråga doktorn". Eller egentligen två gånger. Dels kom frågan upp för ett par veckor sen om vad som skulle kunna hända när man slutar äta Tamoxifen. Jag minns inte det exakta svaret men det gick ut på att det antagligen inte skulle hända någonting eftersom biverkningarna oftast bara bestod av lite vallningar. Jo, tjena hejsan. Lite vallningar hann jag onekligen med under mitt halvår på Tamoxifen. Eller mer noga räknat många. Och kraftiga. Det halvåret var också det enda när jag verkligen grät jämt och ständigt framför TVn. Inte bara framför "Lilla huset på prärien". Jag blev aldrig så deprimerad att jag behövde ta antidepressiva mediciner men jag vet många som hamnat i den situationen. Och alla vi som tagit Tamoxifen skulle tillsammans kunna få ihop en lista på biverkningar skulle få vem som helst att bli deprimerad bara av att läsa den. Nu fick jag ju bara äta Tamoxifen i ett halvår, eftersom jag hade höjd blodproppsrisk, men listan på biverkningar av fulgulepillren och andra aromatashämmare är inte precis roligare läsning än Tamoxifenlistan. Jag kan köpa att inte alla får alla biverkningar men att inte ens synliggöra det helvete som ändå många befinner sig, känns inte helt trovärdigt.


Det andra som retade upp mig var när "Fråga doktorn-doktorn" uttalade sig i Expressen häromdagen. Det handlade om lokalt verkande östrogen och om det ökade risken för cancer. Där svarade hon nej och det kan säkert vara rätt. Men sen fortsatte hon med att säga att även kvinnor som haft BC kan använda lokalt verkande östrogen. Och då undrar jag hur hon kommer till den slutsatsen. Det kanske gäller för alla som inte har nån som helst spridning men för oss som äter fulgula eller andra aromatashämmare är rekommendationen glasklar i nationella riktlinjerna (vilket också stämmer helt överens med dom rekommendationer jag fick av "min" professor:


"Kvinnor som behandlas med aromatashämmare ska undvika samtidig behandling med vaginalt applicerat östrogen"


Det vore onekligen intressant att veta om "Fråga doktorn" har tillgång till annan information. Vem vet, dom kanske svarar den här gången om jag skickar ett mail?


För övrigt kan jag bara konstatera att det där med att sova BH-löst sprack redan samma natt som förra inlägget skrevs. Varför är jag inte förvånad...


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ingela - 8 december 2014 18:21

In i det sista var det lite oklart om jag skulle ta något blodprov eller inte. Jag fick ju det som muntlig information av en av sköterskorna i ett telefonsamtal men det stod ingenting i brevet från senaste onken. Så jag tog helt enkelt och gick bort ...

Av Ingela - 17 oktober 2014 17:22

Alla kan inte vara bäst på allt. Min senaste onk är verkligen inte bäst på att vara pedagogisk. Jag hamnade ju hos honom efter den senaste bentethetsmetningen när min benskörhet konstaterades. Benskörheten har med stor sannolikhet orsakats av dom ful...

Av Ingela - 8 september 2014 18:34


För precis sex år sen låg jag på KS uppvak och var väldigt hungrig. Inte förstod jag att alla frågor om jag var kissnödig, skulle ha besvarats med ja. I alla fall om jag hade velat hinna tillbaka till rummet i tid för middagen. Så kan det gå. Jag fic...

Av Ingela - 14 augusti 2014 18:01

Det är länge sen det senaste inlägget. Det har inte hänt så mycket med behandlingar eller biverkningar. Däremot har det hänt så mycket mer i det där andra livet. Vi har avverkat en valrörelse. Som i och för sig gav en del effekter efter att ha turner...

Av Ingela - 10 april 2014 19:34

I går var det dags. Klockan 11.00 trodde jag. Det var det som stod i min kalender. 09.30 trodde vårdcentralen. Det var det som stod i min bokning. Jag var helt övertygad om att det är jag som glömt att ställa in rätt tid och accepterade med glädje at...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ bc-busan med Blogkeen
Följ bc-busan med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se