Direktlänk till inlägg 28 november 2013

Fem år till

Av Ingela - 28 november 2013 19:00

Jo, det blev fem fulgula år till. Senaste onken och alla dom andra onkarna på konferensen var överens om att rekommendera det. Och jag fick äran att alldeles själv förhålla mig till den rekommendationen. Så då får det bli så. Jag bad att han skulle skriva in den sorten jag själv har bestämt mig för att använda i journalen och också ange att det ska kryssas i att den inte får bytas ut. Sist jag hämtade ut pillren råkade det ju faktiskt vara den som var billigast just då. Alla andra gånger har jag fått stå för hela kostnaden för medicinen själv. För att slippa må illa och få nya biverkningar varje gång jag byter sort. Och det har det i och för sig varit värt. Och jag har råd med det. Det är mer principen. För den som varit sjukskriven en längre period räknas varje krona. Och kan jag genom att vara lite envis bana vägen för andra, så har jag i alla fall gjort lite nytta. Onken förstod i alla fall vad jag menade och lovade att skriva in det.


Så nu är det fem fulgula år till, som sagt. Om nu inte mammon visar på några konstigheter förstås. Fem år till med härliga biverkningar (hämtade listan från FASS men har bockat av alla) som dom mycket vanliga

- Blodvallningar

- Trötthet

- Ökad svettning

- Värk i skelett och leder (artralgi).

och dom vanliga

- Hudutslag

- Magtarmrubbningar så som illamående, kräkning, matsmältningsbesvär, förstoppning, diarré

- Ökad eller minskad aptit

- Muskelvärk

- Svullnad i armar, händer, fötter, fotleder (ödem)

- Viktökning

- Håravfall

- Vaginalblödning.

och lite mindre vanliga

- Nervösa tillstånd som oro, ängslan, irritabilitet, dåsighet, minnesproblem, sömnighet, sömnsvårigheter

- Ögonbesvär, såsom dimsyn, ögonirritation

- Hjärtklappning, snabb puls

- Vaginal flytning eller torrhet

- Stela leder (artrit)

- Feber

- Urinvägsinfektion, ökad blåstömningsfrekvens


Vad som är orsak till vad kan väl i och för sig diskuteras. En hel del av ovanstående är väl kanske vanliga symptom på både ålder och stress. Och jag har ju inte alla biverkningar på en gång precis. Jag hoppas verkligen att jag inte uppfattas som alltför gnällig. Jag försöker beskriva en valsituation som jag vet att många med mig upplever som ett val mellan pest och kolera. Inte minst för att det faktiskt inte finns några garantier för att dom fulgula (eller någon av dom andra sorterna) faktiskt fungerar. Men hur det än är med den saken, så lever jag efter drygt fem och ett halvt år. Och jag kan leva med biverkningarna i fem år till även om det ibland är mindre kul.


Och jag har ju faktiskt sluppit alla dessa biverkningar (peppar, peppar...)!

- Kraftlöshet, förlamning eller förlust av känseln i någon kroppsdel (framförallt en arm eller ett ben), försämrad koordinationsförmåga, illamående, talsvårigheter eller andningssvårigheter (tecken på hjärnpåverkan t ex stroke)

- Plötslig tryckande bröstsmärta (tecken på hjärtsjukdom)

- Andningssvårigheter, bröstsmärta, svimning, snabb puls, blåaktig missfärgning av huden eller plötslig smärta i en arm, en fot eller ett ben (tecken på att blodpropp kan ha bildats)

- Svullnad och rodnad längs en ven som är mycket öm och eventuellt smärtsam vid beröring

- Hög feber, frossa eller munsår på grund av infektioner (brist på vita blodkroppar)

- Svår, ihållande dimsyn.

- Svullnad, främst i ansiktet och halsen (tecken på en allergisk reaktion).

- Gulfärgad hud och gulfärgade ögonvitor, illamående, minskad aptit, mörk urin (tecken på hepatit).

- Hudutslag, röd hud, blåsor på läppar, ögon eller mun, hudfjällning, feber (tecken på en hudsjukdom).

- Förhöjd kolesterolhalt (hyperkolesterole)

- Huvudvärk

- Yrsel

- Allmän sjukdomskänsla

- Benskörhet (osteoporos) som i vissa fall kan leda till frakturer

- Depression

- Högt blodtryck (hypertoni)

- Buksmärta

- Torr hud

- Nedsatt känsel, särskilt känslighet för beröring

- Hudrubbningar, såsom klåda (urtikaria)

- Bröstsmärta

- Törst, smakrubbningar, muntorrhet

- Torra slemhinnor

- Viktminskning

- Hosta

- Förhöjd halt av enzymer.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ingela - 8 december 2014 18:21

In i det sista var det lite oklart om jag skulle ta något blodprov eller inte. Jag fick ju det som muntlig information av en av sköterskorna i ett telefonsamtal men det stod ingenting i brevet från senaste onken. Så jag tog helt enkelt och gick bort ...

Av Ingela - 17 oktober 2014 17:22

Alla kan inte vara bäst på allt. Min senaste onk är verkligen inte bäst på att vara pedagogisk. Jag hamnade ju hos honom efter den senaste bentethetsmetningen när min benskörhet konstaterades. Benskörheten har med stor sannolikhet orsakats av dom ful...

Av Ingela - 8 september 2014 18:34


För precis sex år sen låg jag på KS uppvak och var väldigt hungrig. Inte förstod jag att alla frågor om jag var kissnödig, skulle ha besvarats med ja. I alla fall om jag hade velat hinna tillbaka till rummet i tid för middagen. Så kan det gå. Jag fic...

Av Ingela - 14 augusti 2014 18:01

Det är länge sen det senaste inlägget. Det har inte hänt så mycket med behandlingar eller biverkningar. Däremot har det hänt så mycket mer i det där andra livet. Vi har avverkat en valrörelse. Som i och för sig gav en del effekter efter att ha turner...

Av Ingela - 10 april 2014 19:34

I går var det dags. Klockan 11.00 trodde jag. Det var det som stod i min kalender. 09.30 trodde vårdcentralen. Det var det som stod i min bokning. Jag var helt övertygad om att det är jag som glömt att ställa in rätt tid och accepterade med glädje at...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ bc-busan med Blogkeen
Följ bc-busan med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se